De vloer: de basis van succes

Je vloer is een allesbepalend stijl element in je woning. Overal aanwezig en enorm zichtbaar. Daarnaast zorgt een vloer voor demping of isolatie. Kortom een belangrijke keuze. Maar hoe maak je nou de juiste keuze?

Welk type vloer?

Een vloer heeft in de basis een materiaal waar het van gemaakt is. Vaak wanneer we het over een type vloer hebben bespreken we het materiaal. Denk maar aan PVC, vloerbedekking of hout. Iedere vloertype heeft zijn eigen voor en nadelen:

Parket / hout

Een parket vloer is van hout gemaakt en is de meest voorkomende houten vloer. Parket bestaat uit afzonderlijke houten delen die strak aan elkaar worden gelegd. Hout en dus ook parket is een natuurproduct en heeft de meest authentieke uitstraling mogelijk. Hout is tevens op allerlei manieren te behandelen. Denk maar aan verven, beitsen en lakken. Bevalt de uitstraling niet of is de vloer beschadigd dan is het mogelijk de vloer te schuren en opnieuw te behandelen. Het nadeel is dat een houten vloer slecht te combineren is met vloerverwarming. Daarnaast heeft de vloer zo nu en dan onderhoud nodig.

Laminaat

Laminaat lijkt qua eigenschappen heel erg op hout. Het is echter gefabriceerd in een fabriek en geen natuurproduct. Nader bekeken zien we dat laminaat een bedrukte bovenlaag heeft met daarover een beschermende laag. De onderlaag is meestal van een houtproduct maar niet van massief hout gemaakt. Laminaat is makkelijk zelf te leggen en geeft snel resultaat. Laminaat is vaak niet van parket te onderscheiden (het heeft vaak wel een iets minder authentieke uitstraling) maar is een stuk goedkoper en minder onderhoudsgevoelig. Eenmaal beschadigd is het echter niet goed meer te herstellen.

PVC

Een PVC vloer is van een soort kunststof gemaakt. Doordat het een kunstmatig gefabriceerd product is kan het in iedere uitstraling geleverd worden. Een PVC vloer wordt direct op de betonnen vloer gelijmd. De ondergrond moet dus uitermate glad zijn met als gevolg dat het vaak door een professional gelegd dient te worden. Het product zelf is stevig en kan tegen een stootje. Echter eenmaal beschadigd is het moeilijk te repareren of te vervangen.

Vloerbedekking / tapijt

Vloerbedekking is min of meer gemaakt van stof. Het is verkrijgbaar op rol of als tegels. We spreken ook wel van tapijt of tapijttegels. Tapijt is zacht en voelt warm aan. Het is vaak direct verlijmd op de ondervloer maar doordat het wat dikker is, is het direct ook wat makkelijker te leggen dan PVC. Het voordeel van tegels is het feit dat ze makkelijk te verwijderen en te vervangen zijn. Dit is meteen een reden waarom je tapijttegels vaak in kantoor ruimtes ziet. Daarnaast is tapijt isolerend qua warmte en geluid. Hierdoor is het niet geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Tegels en plavuizen

Tegels en plavuizen worden gebakken en zijn vaak keramisch. Tegels zijn hard en sterk. Daarnaast geven ze goed de warmte door waardoor het een ideale vloer is voor vloerverwarming. Nadeel is dat het leggen veel tijd en vakmanschap vergt. Daarnaast is het vervangen van een beschadigde tegel een flink karwei.

Schuimbetonvloer

Een schuimbetonvloer is gemaakt van een lichte vorm van beton. Dit beton kunt u prima combineren met vloerverwarming en diverse soorten afwerkvloeren Wanneer de betonvloer gedroogd is bevat het veel lichtbelletjes waardoor de vloer veel minder zwaar is dan een ‘normale’ betonvloer. Daardoor kunnen leidingen en mantelbuizen gewoon op hun plek blijven liggen.