Een schutting: maak je tuin compleet

Een schutting. Je denkt er niet vaak over na op het moment dat je je tuin gaat inrichten. Toch kijk je vanuit bijna iedere hoek in je tuin tegen een schutting aan. Je zou dus kunnen stellen dat een schutting het doek is waarop je tuin geschilderd wordt.

Afwegingen rondom de schutting

Welke keuzes heb kun je eigenlijk maken op het moment dat je een schutting laat plaatsen?

Materiaal van de schutting

De belangrijkste afweging die je moet maken is het materiaal. Grofweg onderscheiden we een drietal soorten. Allereerst zijn er de schuttingen van hout. Deze zijn relatief goedkoop en makkelijk te plaatsen. Als nadeel hebben ze de relatief korte levensduur. Tevens kun je met een schutting van enkel hout geen hoogte verschillen opvangen. Wanneer grond tegen een houten schutting wordt opgehoopt dan gaat het hout rotten.

Een schutting van hout en beton zijn een ideaal alternatief op de houten schuttingen. Ze staan in de grond en de onderzijde is van beton zodat er ook grond tegen kan worden opgehoopt. Qua hout heb je tevens de keuze in geïmpregneerd grenen of douglas hout. Laatstgenoemde is een sterker onbehandelde houtsoort. De uitstraling wordt door veel mensen als luxer ervaren.

Ten slotte worden er steeds vaker schanskorven gebruikt. Deze metalen kooien kunnen met allerlei materiaal worden opgevuld. Denk hierbij aan stenen of haardhout.Schanskorven worden vaak gecombineerd met andere reguliere schuttingdelen.

Kleur van de schutting

We zien steeds vaker gekleurde schuttingen waarbij zwart / antraciet een blijvende trend lijkt te zijn. Ook kan het geleverde beton in een donkere variant geleverd worden zodat je een compleet ander contrast krijgt met het hout.

Alternatieve schuttingdelen

We hadden het eerder al over de schanskorven om variatie aan te brengen in een schutting, Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden. Denk eens aan een half hoge schutting,. Schuttingen met rasters of schuine delen. Zo kunt u eindeloos variëren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb