Huis kopen

Een huis kopen is iets waar de meeste van ons wel een keer in hun leven mee te maken krijgt. Vooral bij het kopen van je eerste huis kunnen de zenuwen snel opbouwen.  Het is immers niet iets wat je dagelijks doet. Maar waar moet men allemaal op letten bij het kopen van een huis?

Stappenplan huis kopen

  1. Budget: de allereerste en belangrijkste stap bij het kopen van een huis is bekijken hoeveel je kan uitgeven aan een huis. Hier zijn verschillende tools voor om erachter te komen. Let hierbij op dat je daarnaast je eigen geld nodig hebt voor de verdere aankoopkosten .
  2. Kasboek: verder is het noodzakelijk om je inkomen op een rij te hebben. Het is een belangrijke maatstaf om te kijken hoeveel je kan lenen. Hierbij hebben je uitgaven ook invloed op. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met je studieschuld of creditcardschuld.  Wanneer dit in kaart kun je er rekening mee houden in de berekening van wat er uiteindelijk kan worden geleend. 
  3. De jacht: het spannendste en leukste onderdeel van het kopen van het huis is het uitzoeken van jouw droomhuis. Toch kan dit veel moeite kosten. Je zou er voor kunnen kiezen om je een hand te laten helpen door een makelaar. Deze neemt veel werk en frustraties uit handen. 
  4. Vragen: wanneer jij of je makelaar potentiële huizen hebben gevonden wordt het tijd om te bezichtigen. Hierbij is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Tijdens de rondleiding in het huis moet er niet alleen gelet worden of jouw meubels in het huis passen. Het is ook belangrijk om aan de verkoper vragen te stellen. Niemand weet namelijk het meeste van zijn huis dan de eigenaar.
  5. Bieden: wanneer je een huis heb gevonden dat aan de meeste of alle eisen voldoet is het tijd voor een bod.
  6. Checken: als je het winnende bod heb uitgebracht moet je voordat je tekent nog een aantal formaliteiten afronden. Als je bijvoorbeeld een hypotheek wil dan wil de bank zeker weten dat het huis in prima staat verkeerd. Volgens de wet ben je ook verplicht om de woning te onderzoeken. Dit kan door experts worden gedaan.
  7. Een krabbel: als alles is gecheckt komt het spannende moment: je tekent het voorlopig koopcontract. Hierbij zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Zo moet je bijvoorbeeld goed de ontbindende voorwaarden checken. Als je bijvoorbeeld de hypotheek niet volledig in orde hebt, dan hoef je je niet blut te betalen aan de verkoper.
  8. Adviseur bellen: de koopcontract is getekend. Dan is het nu tijd voor een hypotheek. Gelukkig zijn er genoeg adviseurs die je hierbij helpen. 
  9. Sleutels: wanneer de hypotheek rond is ga je naar de notaris. Bij een notaris teken je twee aktes, een voor de hypotheek tussen jou en de bank. En een voor de overdracht, deze is tussen jou en de verkoper. 
  10. Inrichten: wanneer de hypotheek en de overdracht in orde zijn is het moment daar: de champagne kan ontkurkt worden en de meubels kunnen worden ingepakt en worden verhuisd. Hierbij kun je er voor kiezen een verhuisbedrijf in te schakelen, in dat geval zijn je spullen verzekerd.

Valkuilen waar je op moet letten

Bij het kopen van een huis zijn er ook een aantal valkuilen waar je, zeker bij het kopen van je eerste huis, niet in wil vallen.

  1. Bezichtigen: het zal gebeuren dat je een huis binnenloopt en denkt: Dit huis is alles wat ik wil. Bij een eerste bezichtiging zie je al snel dingen over het hoofd. Het geeft je niet een compleet beeld. Er moet niet overhaast een beslissing worden genomen. Bezichtig daarom het huis meerdere keren.
  2. Eisen: Tijdens het jagen naar een huis is het belangrijk om een lijst met eisen te hebben waar jouw huis aan moet voldoen. Je nieuwe huis zal misschien niet aan alle eisen voldoen, maar zie niet te veel eisen door de vingers. Vergelijk altijd het huis waar je voorkeur ligt kritisch met het lijstje van eisen dat je hebt gemaakt.
  3. Bouwkundige keurig: een bouwkundige keurig is prijzig. en kost tijd. Ondanks dat is het noodzakelijk om de staat van het huis te weten, voordat het wordt gekocht. Ook de juridische staat is hierbij belangrijk: bijvoorbeeld het bestemmingsplan. 
  4. Slecht onderhandelen: onderhandelen is een vak apart. Toch kan scherp onderhandelen je duizenden euro's schelen.
  5. Te laat de hypotheekadviseur inschakelen: wanneer je gaat bieden op een huis heb je persoonlijk hypotheekadvies nodig. Hiermee ga je met zekerheid over je maximale hypotheek onderhandelen. Zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.
  6. De ligging: je kan het huis prachtig vinden, maar toch is het belangrijk om op de omgeving te letten. Let hierbij op parkeergelegenheid, bereikbaarheid van werk, winkels, scholen en andere dagelijkse dingen die belangrijk zijn.
  7. Juridische controles vergeten: wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een scheiding of als je een huis uit een erfenis koopt, kan het ingewikkeld zijn aangezien er rechtszaken kunnen lopen die over het huis gaan of over andere dingen in de directe omgeving.
  8. Geen ontbindende voorwaarden: ontbindende voorwaarden zorgen er voor dat je toch van de koop af komt als er onverwachte dingen gebeuren. Een voorbehoud van financiering in het koopcontract kan je beschermen als je geen hypotheek kunt krijgen.

Aanbevolen Makelaars

Piksen Makelaardij in Nijverdal

Lokale NVM Makelaar in Nijverdal met een veelzijdig aanbod in bedrijfspanden, koop- en huurwoningen

Bezoek de website »


Hoes Makelaar in Losser

Dé NVM Makelaar voor Losser, Overdinkel en Glane. Veel kennis van de lokale markt en een afwisselend aanbod.

Bezoek de website »


Burbach Makelaar in Haaksbergen

Burbach is de ervaren aan en verkoopmakelaar uit Haaksbergen. Aangesloten bij de NVM met een veelzijdig pakket aan woningen en andere panden in de portefeuille.

Bezoek de website »


Saskia Vreeman Makelaar 4 you in Borne

Saskia Vreeman is gespecialiseerd als aankoopmakelaar in Borne en de directe omgeving. Haar maatwerk aanpak is erg laagdrempelig en plezierig.

Bezoek de website »


Weusthuis makelaar voor  Tubbergen, Denekamp, Oldenzaal, Losser & Almelo

Weusthuis Makelaardij beschikt over de Twentse gemoedelijkheid en een nuchtere instelling. Met vestigingen in Tubbergen, Denekamp, Oldenzaal, Losser en Almelo.

Bezoek de website »


Woonaccent makelaar in Enschede

Woonaccent makelaardij is erg gespecialiseerd in de makelaardij in Enschede. Jarenlange ervaring en een goede kennis over de markt in Enschede helpen daarbij enorm.

Bezoek de website van de makelaar in Enschede >>


Marieke kok makelaar in Zutphen

Marieke kok adviseert bij het verkopen, aankopen of het taxateren van je woning. Marieke kok makelaardij is de specialist in Zutphen en omgeving.

Bezoek de website »

Kamphuismakelaars makelaar in Almelo

Kamphuismakelaar is de nummer 1 op het  gebied van verkopen of kopen van je huis. Ze zijn scherp, innovatief en vernieuwend.

Bezoek de website, Makelaar Almelo